Čemu služi fina motorika? – Sama fina motorika je potrebna za obavljanje različitih aktvnosti od najranijeg uzrasta, odnosno od rođenja deteta. Više o razvoju fine motorike možete pročati na klikom na link.

Ukoliko je Vaše dete zainteresovano za planete, svemir, vanzemaljce, rakete,… onda je ova igra baš za vas.

Kada sporovodim kreativne aktivnosti sa decom, trudim se da ih prati neka priča ili pesmica, u zavisnosti od uzrasta deteta. Ovu planetu sam pravila sa devojčicom koju je zanimalo da sazna više o svemiru i planetama, ona ima 6,5 godina i cerebralnu paralizu pa večinu aktivnosti koje radimo zajedno gledam da bude takve da stimulišu razvoj fine motorike, koordinacije oko-ruka, kao i koordinacija ruke uopšte.

Pre nego što smo krenule da pravimo planetu ispričala sam joj neke osnovne informacije o svemiru i planetama – koliko ih ima, kako se zovu, kako se zove naša planeta, šta je sunce i sl., a sve je to bilo propraćeno slikama kako mi mogla da stvori sliku u glavi kako sve to izgleda. Kada smo završile “teorijski” deo rekla sam joj da pogleda planete i izabere onu koja joj se najviše dopada kako bi je napravile i zalepile u svesku.

Odabrala je Mars, a da biste napravili jednu planetu na ovaj način, potrebno vam je:

  • papir u boji
  • beli papir
  • lepak
  • makaze
  • flomasteri

Kako je naša planeta Mars onda smo uzele crvenu i narandžastu boju papira koje je P. iscepala.
DSC_6945Sada se možete zapitati zašto je papir cepan, a nije sečen makazama – ponekad koristimo makaze, nekad papir cepamo. I jedna i druga aktivnost ima svoje prednosti. Kada je u pitanju razvoj fine motorike cepanje papira stimuliše kontorolu ruke i šake, koordinaciju oko-ruka, stimuliše razvoj bilateralne koordinacije (korišćenje obe ruke istovremeno), a pogodna je za sve uzraste, čak i za decu od 12 meseci.

Nakon pripreme papira u boji, na beli papir nacrtajte krug, koji će služiti kao smernica kako lepiti, i u tom krugu će se lepiti iscepan papir.

Lepite dok ne popunite ceo krug, ukoliko vam papire vire i preko kontura kruga koji ste nacrtali neka vas ne brine, u sledećem koraku će se to rešiti.

Kada zalepite sve tako da je formiran neki oblik koji je nalik krugu uz pomoć makaza sečemo oblik kruga. Na koji ćemo flomasterima da iscrtamo šare.

Za kraj planetu lepimo na papir/ u svesku i dodajemo rakete, vanzemaljce, zvezde, … Mi smo se odlučile za vanzemljca, jer kažu da na Marsu postoje neki Marsovci. Ukoliko dete zna slova uz Vašu pomoć ispod može napisati naziv planete.

♥ Nema sveta ni planete, gde ne može stići dete ♥

DSC_6957

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.