Hodanje i trčanje su prirodne forme kretanja i razvijaju se sa rastom i razvojem deteta. Za razvoj ove dve sposobnosti najbolje je koristiti prirodne uslove.

Igre koje uključuju hodanje i trčanje povoljno utiču na pravilan rast i razvoj deteta, posebno na jačanje mišića i pokretljivost zglobova. Ove igre stimulišu razvoj opštih motoričkih sposobnosti, koordinacije, spretnosti. Razvija se osećaj i potreba za kretanjem, učimo da poštujemo pravila igre, takođe ovim kroz ove igre učimo i pravilno da dišemo.

Predlog igra:

  • Voz – igra koja se igra u grupi, jedno dete je lokomotiva, a ostali stoje iza u koloni, držeći se za ramena ili bokove. Brzim i laganim trčanjem imitira se kretanje brzog i putničkog voza, imitiramo skretanje voza u krivini, zaustavljanje u “stanicu”.
  • Kišobran – pre početka igre dogovorimo se koje je mesto u prostoriji kišobran (može se i korisiti pravi kišobran). “Sunce sija” je znak da se krećemo se po sobi – šetamo, trčimo (na pod se može zalepiti papirna traka i na taj način zadati putanja po kojoj dete treba da se kreće). Nakon nekog vremena kada kažemo “kiša” dete brzo treba da se sakrije pod kišobran. Igru možemo učiniti zanimljivijom tako što ćemo u toku “šetnje” zadavati različite zadatke – hodaj brzo, sporo, kao mrav, čučni i uberi malo jagoda,…).
  • Vožnja automobila – trčimo slobodno po prostoru (ovu igru je najbolje igrati napolju). Na znak “prva brzina” trčimo polako, na znak “druga brzina” brže i na znak “treća brzina” najbrže što možemo. Na znak “rikverc” (ili unazad) idemo unatraške. Ovu igru možemo povezati i sa učenjem o saobraćaju.
  • Jagoda – deca prave krug, držeći se za ruke, hodaju i pevaju: “Čuj narode, Ana bere jagode, kome će ih dati mi bi hteli znati” (ime menjamo prema tome ko bere jagode). Jedno dete je u sredini kruga i imitira branje jagoda. Kada se tekst izgovori deca se zaustave i sačekaju da dete donese nekome “jagode”. Tada zamene mesta i igra se nastavlja.

Svaka fizička aktivnost (šetnja do prodavnice, odlazak u park,…) utiču na razvoj kretanja. Svi imamo potrebu da se krećemo, a ponajviše deca. Svaki lepi dan, koliko vam slobodno vreme dozvoljava, iskoristite da budete napolju, istražujte, skačite, trčite zajedno sa decom. Isporabavajte različite načine hoda – na petama, na prstima, imitirajte hod životinja. Dobro se zabavljajte, slušajte muziku i kao i uvek ne zaboravite da je kroz igru uvek lepše i lakše.

One thought on “Igre za razvoj hodanja i trčanja

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.