Kako bi se govor pravilno razvio važno je da mišići lica, usta, jezika mogu da izvedu različite pokrete. Dobro razvijena oralna motorna praksija jeste jedan od uslova za pravilan izgovor glasova. Sazrevanje oralne praksije prati fiziološki razvoj deteta.
Oralna praksija podrazumeva: koordinaciju pokreta, mišićni tonus, mišićnu snagu, raspon pokreta mišića, brzinu pokreta, sposobnost nezavisnog pokreta (npr. da možemo pomeriti jezik, a da ne pomerimo donju vilicu).

Kako stimulisati razvoj oralne praksije?

Pored vežbi koje su navedene ispod, oralnu praksiju vežbamo i kroz aktivnosti žvakanja (korice hleba, keksa) i duvanja (baloni od sapunice).

Primer igara:

  • Malu lopticu, nalik klikeru uz pomoć rolne toalte papira duvanjem pomerati po podlozi, možete organizovati i takmičenje ko će dalje da oduva lopticu
  • Zalepiti na ivicu stola čašu, dete duvanjem treba da pomera lopticu (možete korisiti male loptice od stiropora) do čaše koja je “koš”.
  • Na plastičnom tanjiru pomešati vodu i temperu, dete duvanjem uz pomoć slamčice treba da napravi šare na tanjiru (možete korisiti i papir).

Vežbe koje poboljšavaju oralnu praksiju možete izvoditi kod kuće pred ogledalom kroz igru.

11244898_1626093507628398_4683080856472921216_n


Slika je preuzeta sa interneta   

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.